woensdag 1 juni 2016

Het bloeit :-)

bloeiende rucola
Wit met subtiel paarse lijntjes.
Zoals elke kool heeft rucola 4 bloemblaadjes.

Wie houdt er nou niet van bloemen? Behalve mensen met hooikoorts misschien..

Ook bij mij in de tuin beginnen zo langzaam aan aardig wat plantjes te bloeien. Altijd mooi. Niet altijd de bedoeling natuurlijk. De spinazie, rucola en sla zijn lekkerder zonder bloemetjes. Maar niet getreurd, ook de bloemen van rucola zijn lekker. Staat ook vrolijk in de salade. 

Van andere bloemen is het dan weer juist wel de bedoeling dat ze bloeien. Alle vruchtgewassen natuurlijk, tomaat, pompoen, aardbei. Maar ook de boontjes! Zonder bloem geen peultjes. En als die bloemen dan ook nog hartstikke mooi zijn is dat helemaal geweldig! Zie hier, de Kapucijner: 

kapucijner bloem
Bloeiende kapucijner, daar kan geen orchidee aan tippen!






Andere bloemen zijn nuttig zonder dat ze vruchten produceren. Voor de bijen bijvoorbeeld. Het gaat helaas heel slecht met de hommels en de bijen, terwijl ze super belangrijk zijn voor de bevruchting van veel planten en daarmee voor onze voedselproductie. Daarom heb ik een hoekje van mijn tuin ingezaaid met een bijenmengsel. Een combinatie van bloemen waar bijen en hommels dol op zijn. De mijne zijn van een lokale imker, maar ook bijvoorbeeld de Action verkoopt bijenmengsels. 

bargjeblom
Gele lis
Ook afrikaantjes en goudsbloemen zijn nuttige bloemen. Bladluis heeft er namelijk een hekel aan. Zet hier en daar een aantal door de hele moestuin, en je hebt geen (of in elk geval minder) last van luizen. Daarnaast staat de goudsbloem (Calendula officinalis) bekend om zijn helende eigenschappen. Laat eens een aantal bloemen trekken in kokosolie voor een genezende crème!

En dan nog de bloemen die 'gewoon voor de mooi' zijn, zoals deze gele lis, die bij mij langs de slootrand uitbundig staat de bloeien (op de achtergrond een aantal boterbloemen die zoals alle bloeiende onkruiden wel mogen bloeien maar gekortwiekt worden zodra ze ook maar een beetje richting zaad gaan :-) )

Tot slotte had ik nog een zeer welkome bezoeker in m'n tuin vandaag. Ik heb al eens verteld over lieveheersbeestje die dol zijn op bladluizen, dit eng uitziende monstertje is de larve van het lieveheersbeestje en die eet nog véél meer luis. Welkom!

Lieveheersbeestje larve
Dit vervaarlijke monster is de larve van het lieveheersbeestje.

Geniet van het mooie weer en de prachtige bloemen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!