Jawel, brandnetel gier.
Dit is brandnetel gier :-D |
En het is nog makkelijk te maken ook.
Pluk flink wat brandnetels, een halve emmer vol ofzo (Handschoenen! Lange mouwen!). Doe hier water bij tot het ruim onder staat. Eventueel een flinke schep suiker (dat helpt het gistingsproces maar is niet nodig). Zet dit op een plek waar je er geen last van hebt (als het gaat regenen is een afdakje fijn). Laat dit 1 tot 2 weken staan. Zo nu en dan doorroeren. Als het nog bubbelt moet het langer staan. Als het ontzettend stinkt gaat het goed!
Filter de brandnetel troep eruit (ik gebruikte een oud gordijn), en klaar is Kees.
Brandnetels bevatten ontzettend veel stikstof, dit komt vrij tijdens het gisten, waardoor brandnetelgier een goede meststof is voor planten met een grote stikstof behoefte (kolen, bladgewassen), deze groeien hierdoor beter en worden beter bestand tegen ziekten en plagen. Vooral niet gebruiken op planten waarvan je niet het blad eet: Als je bijvoorbeeld een aardappelplant te veel stikstof geeft krijg je érg veel blad en geen knollen. Hetzelfde geldt voor vruchtgewassen en bonen.
De restanten brandnetels kunnen op de compost hoop |
De brandnetel gier is sterk en moet daarom verdund worden, ongeveer 1 op 10. Dus 1 liter gier op 10 liter water. Je planten mee begieten, of tegen de luizen op de bladeren sproeien ( doe dit als de zon niet te fel is!).
Laatste puntjes: Er groeien in Nederland 2 soorten brandnetels, de grote en de kleine, beide zijn geschikt. Jongere planten schijnen beter te werken. En oja, had ik al gezegd dat het stinkt? Zorg dat je geen emmer gistende brandnetels naast je terrasje hebt staan!
De resten brandnetels kunnen na het filteren gewoon op de compost hoop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!