dinsdag 9 augustus 2016

Bzzz.. bzzz..

Beestjes
hommels in de tuin
De bloem van een courgette
wordt druk bezocht door bijen.
Iedereen die een tuin heeft weet dat er meer dan alleen alleen planten leven. Wormen, kevertjes, pissebedden, slakken, luizen, vliegen, bijen... Hoe langer je tuiniert hoe meer beestjes je in je tuin hebt. Hoewel er een enkel vervelend plaag beest bij zit (slak, luis) kan het merendeel geen kwaad, of heeft zelfs een pósitieve invloed op jouw tuin. Denk maar aan lieveheersbeesje, deze mooie rood-zwart gestipte veelvraten zijn dól op luizen, en minder luizen is weer beter voor onze plantjes. Of wat dacht je van wormen? Die zijn essentieel voor de afbraak van organisch materiaal (planten resten) in de bodem. Dat zetten ze om in humus, dat weer voedsel is voor onze plantjes. Bovendien zorgen ze ervoor dat de bodem luchtig blijft. 

Bijen en hommels
Maar de beestje waar ik het eigenlijk over wou hebben zijn de bijen en de hommels. Met mooi weer gonst het in de tuin, loom vliegen de hommels van bloem naar bloem, terwijl de bijen met wat meer haast er tussen door zoemen. Bij elke bloem halen ze een beetje nectar en stuifmeel dat ze terug brengen naar de bijenkorf of het nest (hommels maken een nest, net zoiets als mieren). Door onder en langs de meeldraden van de bloemen te kruipen kruigen ze stuifmeel op hun pootjes en op hun rug, bij de volgende bloem valt het stuifmeel er weer af. Óp de stamper van de volgende bloem, et voila, de bloem is bevrucht. Vervolgens kan daar een courgette, appel, aardbei of wat voor vruchtje of zaadje dan ook uit groeien, afhankelijk van de soort bloem natuurlijk :-). 
Een belangrijke taak voor die kleine zoemertjes dus, veel soorten worden alleen bevrucht door dit soort insecten (andere soorten ook door bijvoorbeeld de wind). Zonder bijen en hommels zouden veel vruchten niet meer kunnen groeien. 

Hulp
En laat het nou heel slecht gaan met de bijen. Door landbouwgiffen, ziekten en parasieten is er al jaren een grote bijen sterfte. Bovendien zijn er steeds meer gebieden die voor bijen onaantrekkelijk zijn, denk maar aan een stad waar bijna elke tuin betegeld is (Let maar eens op de tuintjes in Vinkhuizen). 
hommel en bloem
Een hommel doet zich tegoed aan een lavendel bloem.
Je kunt de bijen en ook de hommels een beetje helpen door veel bloemen in  je tuin te hebben. In heb voorjaar zijn overal bijen-zaadmengsel te koop, ook gewoon bij een Action of Lidl voor bijna niks. Staat ook nog eens leuk. Maar ook planten die wij niet zozeer als 'bloemen' zien zijn goed. Mijn courgette - plant is bijvoorbeeld heel populair, en een bloeiende tijm plant is soms bijna top zwaar door alle bezoekende bijtjes. Ik heb in mijn tuin een hoekje met phacelia, een erg mooie bloem die zéér populair is bij alles wat zoemt. 

Zwerm
Een imker ontfermde zich over een bijenzwerm
een paar jaar geleden bij mij in de straat.
De bruine 'kluit' bestaat helemaal uit bijen. 
In het voorjaar en de zomer kan een bijen volk gaan 'zwermen', er is dan te weinig ruimte in het oude nest en een nieuwe, jonge koningin neemt een deel van het volk mee op zoek naar een nieuwe woonplek. Dit ziet er vaak uit als een bol of punt van bijen die ergens in een boom, aan een huis of zelfs aan een fiets hangt. Als je zo'n zwerm ziet hangen, raak niet in paniek, jaag ze niet weg, bel niet de ongedierte bestrijding, maar bel een imker. Een imker weet hoe hij/zij met een zwerm om moet gaan en hoe je ze kunt vangen. Bovendien is een imker vaak blij met een nieuw volk, of weet iemand anders die graag een bijenvolk wil. Even googelen levert al snel een imker in de buurt op. 

Linde
Tot slot nog: Mocht je in augustus een boel dode hommels onder een boom aantreffen? Geen paniek, dit is normaal. De boom is waarschijnlijk een linde. De linde ruikt ontzettend lekker voor hommels, ze komen er massaal op af en willen allemaal een hapje linde-nectar. Helaas heeft de nectar van de linde niet een heel hoog voedings-gehalte. De hommels kunnen niet genoeg voeding uit de lekkere lindebloesem halen en gaan dood door verhongering. Jammer, zielig, maar niet abnormaal!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!