maandag 29 augustus 2016

Open dag

dubbele framboos
En om toch nog een beetje
iets van mijn eigen tuin
te laten zien in dit blog:
Dit is een Siamese tweeling framboos,
twee aan elkaar dus!
Inmiddels in mijn buik, hij was lekker :-D
Komende zaterdag, 3 september heeft de volkstuinvereniging open dag. 
Ik was er vorig jaar niet bij en heb dus niet zo heel veel verwachtingen, maar volgens de poster zullen er workshops, rondleiding, kinderactiviteiten en lekker eten en drinken zijn (Zie ook de poster, hieronder :-P ). Doordat een van de commissieleden van de activiteiten commissie door vervelende omstandigheden niet of minder kon helpen met de organisatie, werd ik gevraagd of ik hier en daar iets wilde doen. En dus hebben winkelende Vinkhuizenaars mij al flyerend op de markt kunnen vinden, heb ik persberichten geschreven (http://vinkhuizen.nl/projecten/vinkhuizen-samen/4921-open-dag-volkstuinvereniging-golden-raand) en heb ik aan een folder voor de vereniging zitten klussen.

En als je er dan zo een beetje bij betrokken raakt, wordt je ook steeds nieuwsgieriger naar die open dag. Stiekem heb ik al wat extra gewied in mijn tuintje, je weet maar nooit waar die rondleiding langsgaat.. En ik ben ook wel benieuwd naar die workshops... Geen idee wat voor workshops het zullen zijn, vast wel leuk. Maar vooral natuurlijk of er veel mensen komen; zouden mijn geflyer en persberichten effect gehad hebben?
We gaan het meemaken, kom allemaal kijken komende zaterdag, Volkstuincomplex 'de Golden Raand'. Friese straatweg 420-1. (Dat is achter de Aquamarijnstraat, tussen de blauwe en de gele flat door, dan een zandpaadje door, kom je bij een groot groen hek met 'Golden Raand' erop. Ik neem aan dat het hek dan open staat :-D.






woensdag 24 augustus 2016

Het gaat maar door!

Oogst, oogst, oogst...
veel courgettes
Ik oogst de courgettes klein, dan zijn ze lekkerder,
en 9 kleine courgettes zijn beter op te krijgen dan 9 grote...
Als ik bij iemand op bezoek ga neem ik een courgette mee :-)
Je bent even een paar dagen weg en dan is het weer raak: 4,5 kilo boontjes, 9 courgettes, een emmer onkruid. We kunnen deze week nog een keer bietjes eten, de eerste winterwortels beginnen groot te worden en de paprika's, komkommers en tomaten op het balkon beginnen ook te rijpen. Mijn diepvries begint zich te vullen, ik experimenteer met wecken en boontjes inzouten. De wintervoorraad is bijna klaar ;-)
Gisteren spinazie gegeten, gewokt met ui en tomaat uit eigen tuin. Alleen het gehakt kwam niet van eigen koe, bij gebrek aan een koe.
Dat heb ik de laatste tijd vaak trouwens: Alleen vlees, boter, koekjes en afwasmiddel haal ik nog bij de supermarkt, de kassières zullen wel denken dat ik zeer ongezond leef ;-).

Mais
popcorn zaaien
Mais planten zijn best wel mooi...
Ook mijn mais planten doen het goed. Ik ben eigenlijk niet zo'n mais eter, de weeïge smaak van suikermais... Als ik het voorgeschoteld krijg eet ik het, maar ik zal het niet snel zelf klaarmaken. Waarom ik dan toch mais verbouw? Om de popcorn :-). Ik heb een keer een zakje popcorn-mais gekocht (dus nog niet gepopt). En bij wijze van experiment een paar korrels gezaaid. en zowaar: Ik heb 2 mais planten! Nu nog afwachten of het willen poffen... Op het gebied van experimentjes trouwens, voor wie het interesseert; mijn pinda-experiment is niet gelukt, de pinda's schimmelen en kiemen niet. Mogelijk zijn ook niet-gebrande pinda's wel gekookt of anderszins bewerkt. Volgend jaar kijken of ik zaai-pinda's kan vinden.

Raar
Ook een plant die het goed doet: Mijn perenboompje, van het voorjaar gekocht bij de Lidl. Had wat opstartproblemen, duurde lang voordat hij blad kreeg, maar nu doet hij het goed. Hij bloeit zelfs.. Jawel, mijn perenboom bloeit half augustus... Straks in januari rijpe peren denk ik :-D.

haricots mauve
3,8 kilo paarse boontjes,
en dan nog een lading groene, die niet op de foto staan :-)

dinsdag 16 augustus 2016

surprise!

Niet heel goed te zien, het is
maar een klein bloemetje, maar tóch.
Op de achtergrond zie je
nog net een puntje rucola.
Het leukste aan een tuin vind ik denk ik de verrassingen. Dat je je tuin op loopt en ineens ziet dat mooi bloeit, of dat al bijna geoogst kan worden! Hoe minder je het verwacht, hoe groter de verrassing natuurlijk.

Zoals de viooltjes die ik ongeveer een maand geleden zaaide, zodat ze vólgend voorjaar zouden bloeien.. Zie ik ineens een bloemetje! Of ze volgend jaar weer gaat bloeien..? Dát wordt een verrassing :-) 
Op de achtergrond van de foto nog zo'n verrassing; een rucola plantje, net als de rucola die er vorig jaar stond alweer mooi aan het bloeien, wie weet istie er volgend jaar weer :-) (al is zo'n stiekeme zelf uitzaaier natuurlijk niet handig in verband met de vruchtwisseling...)


Ook deze paprika verraste mij: Al weken langen zaten er groene vruchtjes in de plant die niet zo veel zaten te doen... Ik dacht dat ze nog wel een bak zonlicht en warmte nodig zouden hebben. En toen ineens, van de ene op de andere dag, knalrood! Surprise!!
Bijna helemaal rood mini-paprikaatje.
Paprika erboven heeft in te felle zon
gestaan en een brandplek opgelopen.
Wordtie niet minder lekker van. 
Of die plantjes die a tijden in een hoekje stonden te verpieteren, hadden ineens, uit het niks leek het wel, intens blauwe bloemen. Lobelia denk ik...

Onkruid kan soms zelfs verrassend zijn. Ik schrijf al eens over een 'onkruid' dat komkommerkruid bleek te zijn, en nu nog steeds prachtig bloeit en gonst van de hommels en de bijen. Ik laat met opzet wel eens een plantje staan om te kijken wat het wordt. Wat ik tot nu toe 'gekregen' heb: Teunisbloem, wilgeroosje, muskuskaasjeskruid, bergbastaardwederik en natuurlijk een boel plantjes die toch te onkruidig waren om nog langer te tolereren :-). Ook deze mooie bloemen moeten wel allemaal tijdig verwijderd worden voordat ik volgend jaar een tuin vol heb met wilgeroosjes en bergbastaardwederikken...

Of mijn pompoenplant; al tijden veel mannelijke bloemen (vormen geen pompoen) : Zat er opeens een dikke pompoen aan (die ook nog anders was dan ik mij van het plaatje op het zakje meende te herinneren). Achteraf zag ik op een foto dat er eerder (natuurlijk) al een klein bolletje zat, maar dat heb ik blijkbaar gemist. Inmiddels zitten er al een stuk of 4 pompoenen aan en de plant bloeit vrolijk verder. Nu nog afwachten of de smaak ook zo verrassend is...



vrijdag 12 augustus 2016

Bramen!

Bramen in de volkstuin
Prachtige kleuren!
En let ook op het bijzonder blad op de achtergrond!

Om mij heen zijn een aantal tuinen nog leeg.. Mocht je nog belangstelling hebben voor een volkstuintje, dan kan dat dus zonder probleem, word je mijn nieuwe buurman/vrouw :-). Ik vind het namelijk maar helemaal niks, al die lege tuinen. Het ziet er niet mooi zo'n door onkruid overwoekerde tuin, ik krijg er veel onkruid van én ik kan nooit eens aan m'n buur vragen of hij/zij ook last heeft van knolvoet, waarom zijn aardbeien zo veel beter dragen dan die van mij en of hij wel eens meloen in de tuin gehad heeft, ik noem zo maar wat. 

Bovendien worden de leegstaande tuinen hoe langer hoe oncontroleerbaarder, de tuinen naast en tegenover mij waren beide aan het begin van het jaar nog verhuurd. Er stonden appelboompjes, bessenstruikjes, wat overgebleven groenten van vorig jaar (bloeiende prei en kolen, mooi!), en mijn ene buurman had zelfs nog aardappelen gepoot (die helemaal kapot zijn gegaan aan de phytophtora). Helaas als het onkruid een keer goed begint te woekeren blijft daar weinig van over... Door de vereniging worden daarom alle leegstaande tuinen regelmatig gemaaid. Gelukkig houden ze daarbij wel rekening met de appelboompjes en bessenstruikjes.
Maar nu, sinds een week of twee is de tuin tegenover de mijne weer verhuurt. De helft althans, het was namelijk een hele grote tuin. De nieuwe eigenaar is direct goed bezig gegaan, laten ploegen en vrezen, goten gegraven, verhoogde bedden gemaakt, en ook al kolen en prei geplant. Binnen een paar dagen van wildernis naar tuin. Mooi om te zien.
Heerlijke bramen
Zwart glimmende bramen!

Mijn nieuwe buurman had alleen geen behoefte aan de vele vruchtenstruikjes die er nog in de tuin stonden... Een stuk of 3 zwarte bessen, een blauwe bes en een braam. 

Geen probleem, omringende tuiniers mochten een struikje adopteren mits ze hem zelf uitgroeven... En zo werd ik de nieuwe eigenaar van een braamstruikje...
( Het verplanten bleek overigens lastiger dan verwacht, bij het graven van een ruim plant gat bleken er stukken glas van 20 x 30 centimeter in de grond te zitten!)

Het braamstruikje is goed aangeslagen, de eerste dagen was hij wat slapjes, maar na 2 dagen en 5 gieters water was hij weer hardstikke blij. Het is een hele bijzondere braam, hij heeft namelijk geveerd blad (normaal heeft een braam 3 ronde blaadjes bij elkaar). Eerst twijfelde ik dan ook of het wel een braam was. Na wat googelen vermoed ik dat het een 'Thornless evergreen' is. Geen dorens, in de winter groen.. Kon minder. Nu nog bramen :-D. Daar hoefde ik gelukkig niet lang op te wachten.. Ik heb inmiddels geleerd dat ik wat geduld moet oefenen, een zwarte braam en een rijpe braam zijn blijkbaar niet hetzelfde. Als ik ze moet plukken, dus eraan trekken, dan zijn ze nog een beetje zuur. Als ze er bijna vanzelf afvallen als ik vastpak zijn ze heerlijk zacht en zoet... mmm...

Wat vind jij van bramen? Zo eten of ergens doorheen? Laat het weten in de comments!


Ps: Ik ben bezig met een experiment om bonen in te zouten... Helaas is er op internet en zelfs in mijn inmaak-bijbel "Rijke oogst" van Alys Fowler, weinig over te vinden. Als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik het graag!


dinsdag 9 augustus 2016

Bzzz.. bzzz..

Beestjes
hommels in de tuin
De bloem van een courgette
wordt druk bezocht door bijen.
Iedereen die een tuin heeft weet dat er meer dan alleen alleen planten leven. Wormen, kevertjes, pissebedden, slakken, luizen, vliegen, bijen... Hoe langer je tuiniert hoe meer beestjes je in je tuin hebt. Hoewel er een enkel vervelend plaag beest bij zit (slak, luis) kan het merendeel geen kwaad, of heeft zelfs een pósitieve invloed op jouw tuin. Denk maar aan lieveheersbeesje, deze mooie rood-zwart gestipte veelvraten zijn dól op luizen, en minder luizen is weer beter voor onze plantjes. Of wat dacht je van wormen? Die zijn essentieel voor de afbraak van organisch materiaal (planten resten) in de bodem. Dat zetten ze om in humus, dat weer voedsel is voor onze plantjes. Bovendien zorgen ze ervoor dat de bodem luchtig blijft. 

Bijen en hommels
Maar de beestje waar ik het eigenlijk over wou hebben zijn de bijen en de hommels. Met mooi weer gonst het in de tuin, loom vliegen de hommels van bloem naar bloem, terwijl de bijen met wat meer haast er tussen door zoemen. Bij elke bloem halen ze een beetje nectar en stuifmeel dat ze terug brengen naar de bijenkorf of het nest (hommels maken een nest, net zoiets als mieren). Door onder en langs de meeldraden van de bloemen te kruipen kruigen ze stuifmeel op hun pootjes en op hun rug, bij de volgende bloem valt het stuifmeel er weer af. Óp de stamper van de volgende bloem, et voila, de bloem is bevrucht. Vervolgens kan daar een courgette, appel, aardbei of wat voor vruchtje of zaadje dan ook uit groeien, afhankelijk van de soort bloem natuurlijk :-). 
Een belangrijke taak voor die kleine zoemertjes dus, veel soorten worden alleen bevrucht door dit soort insecten (andere soorten ook door bijvoorbeeld de wind). Zonder bijen en hommels zouden veel vruchten niet meer kunnen groeien. 

Hulp
En laat het nou heel slecht gaan met de bijen. Door landbouwgiffen, ziekten en parasieten is er al jaren een grote bijen sterfte. Bovendien zijn er steeds meer gebieden die voor bijen onaantrekkelijk zijn, denk maar aan een stad waar bijna elke tuin betegeld is (Let maar eens op de tuintjes in Vinkhuizen). 
hommel en bloem
Een hommel doet zich tegoed aan een lavendel bloem.
Je kunt de bijen en ook de hommels een beetje helpen door veel bloemen in  je tuin te hebben. In heb voorjaar zijn overal bijen-zaadmengsel te koop, ook gewoon bij een Action of Lidl voor bijna niks. Staat ook nog eens leuk. Maar ook planten die wij niet zozeer als 'bloemen' zien zijn goed. Mijn courgette - plant is bijvoorbeeld heel populair, en een bloeiende tijm plant is soms bijna top zwaar door alle bezoekende bijtjes. Ik heb in mijn tuin een hoekje met phacelia, een erg mooie bloem die zéér populair is bij alles wat zoemt. 

Zwerm
Een imker ontfermde zich over een bijenzwerm
een paar jaar geleden bij mij in de straat.
De bruine 'kluit' bestaat helemaal uit bijen. 
In het voorjaar en de zomer kan een bijen volk gaan 'zwermen', er is dan te weinig ruimte in het oude nest en een nieuwe, jonge koningin neemt een deel van het volk mee op zoek naar een nieuwe woonplek. Dit ziet er vaak uit als een bol of punt van bijen die ergens in een boom, aan een huis of zelfs aan een fiets hangt. Als je zo'n zwerm ziet hangen, raak niet in paniek, jaag ze niet weg, bel niet de ongedierte bestrijding, maar bel een imker. Een imker weet hoe hij/zij met een zwerm om moet gaan en hoe je ze kunt vangen. Bovendien is een imker vaak blij met een nieuw volk, of weet iemand anders die graag een bijenvolk wil. Even googelen levert al snel een imker in de buurt op. 

Linde
Tot slot nog: Mocht je in augustus een boel dode hommels onder een boom aantreffen? Geen paniek, dit is normaal. De boom is waarschijnlijk een linde. De linde ruikt ontzettend lekker voor hommels, ze komen er massaal op af en willen allemaal een hapje linde-nectar. Helaas heeft de nectar van de linde niet een heel hoog voedings-gehalte. De hommels kunnen niet genoeg voeding uit de lekkere lindebloesem halen en gaan dood door verhongering. Jammer, zielig, maar niet abnormaal!



woensdag 3 augustus 2016

Balkon

Voor ik een tuin had, had ik al een balkon. Niet heel groot, en volledig volgepropt met planten, dus het was een beetje een jungle. Aangezien ik nu een tuin heb waar al mijn planten kunnen staan, zou er in theorie nu veel ruimte op het balkon moeten zijn... In de praktijk natuurlijk niet. Ik kan het niet laten... En ja, die potten heb ik nu ook eenmaal (al heb ik een aantal, de grootste, weggegeven), dus dan kan er ook wel wat in! 
balkon tuin
Ruurd heeft de grote houten bak gebouwd. Vol kruiden, bloemen een framboos.
Vooraan een bierkrat met 2 komkommerplanten, goedkoopste en beste bloempot ooit! 
Geen bieten en koolrabi meer, die staan beneden. Wel veel kruiden, wat bloemen, tomaten, paprika's en komkommers. De kruiden staan hier omdat het nu eenmaal makkelijker is om tijdens het koken even naar het balkon te lopen naar de tuin. De tomaten, paprika's en komkommers zijn planten die van warmte en niet te veel regen op hun bladeren houden. Kasplantjes dus. Een kas heb ik niet, maar mijn balkon is droog en zit tegen de donkergrijze, dus lekker warme, zijkant van de flat aan. Als aanpassing aan mijn niet al te grote balkon heb ik een dwerg-struik-tomaat, een snackkomkommer en een mini-paprika :-).
De bloemen zijn nog in de minderheid, ook al zouden die in mijn oorspronkelijke plan de boventoon gaan voeren... Gelukkig bloeit de tijm ook mooi :-).
Verder stond het eerder nog vol met jonge plantjes die nog te klein waren voor in de volle grond, er stond een pot vol aardappelplanten omdat ik meer pootaardappeltjes dan ruimte had (de pot met knollen staat er nog). Er staan nog wat koolrapen, want die had ik net voorgezaaid toen ik er achter kwam dat er knolvoet in de tuin zit, dus die zijn beter af op het balkon in een pot dan in de volle grond. 
potten tuin
Kleurrijke potten met onder andere dwerg-struik tomaatjes en paprika's.
En ten slotte natuurlijk nog, mijn trots: Een framboos. Het is een herfstframboos, dus we hebben deze week net de eerste rijpe frambozen kunnen eten (zomerframbozen zijn veel eerder rijp). Vorig jaar hebben we misschien 2 of 3 frambozen kunnen eten, dit jaar in elk geval al 8 :-D. En dat gaan er hopelijk natuurlijk nog veel meer worden. Ik vind frambozen zo'n beetje het lekkerste fruit dat er is (Bij de lidl verkopen ze voor een paar euro 500 gram diepvries frambozen, voor als de plant leeggeplukt is).  

Het staat dus stiekem nog wel een beetje vol op het balkonnetje. Maar in tegenstelling tot vorig jaar is er  wél genoeg ruimte om er met 2 à 3 man te kunnen zitten, én je kunt ondertussen een cherry-tomaten, snack-paprika of snoep-komkommer eten (als ze rijp zijn dan, dat duurt nog even) :-D.