zondag 23 juli 2017

Overvloed aan groente en ruimte

mandje met oogst
Pruimen, kapucijners en boontjes
zaaitray met bieten
Bietjes en lavendel voor in de nieuwe tuin.
oogstmandje
Meer boontjes, een komkommer en tuinbonen

uien oogsten
Uien
Wat een bult groente! De stokbonen zijn nog maar net begonnen en we kunnen er nu al bijna niet meer tegen aan eten, de andijvie worden elke dag groter en we kunnen nu al 2 dagen van één krop eten, de rode en gele bieten zijn maatje tennisbal en de laatste kapucijners en tuinbonen moeten nog op. Aan de sla komen we niet eens meer toe en die begint dan ook in hoog tempo door te schieten. Het klinkt stom, maar gelukkig doen onze courgette plantjes het niet zo goed. De ene buren hebben namelijk 6 planten (enthousiaste beginnende tuiniers) en de andere buren een stuk of 3 à 4. Met elkaar genoeg om een flink weeshuis van courgettes te voorzien.
Iedereen wordt ook heel gul van de overvloed. Hier krijg ik een komkommer, daar een bakje pruimen. Bij de kantine liggen ook al komkommers en courgettes om mee te nemen. Wij zullen binnenkort ook vaker bij vrienden en familie langs moeten om al onze oogst uit te delen. 
Ik heb trouwens een oogstmandje gekocht, en dat heeft z'n nut al goed kunnen bewijzen! Naast de vele groenten en aardappelen past ook een zaaitray er precies in :-)

En ondertussen heeft onze tweede tuin een ware metamorfose ondergaan:

tuin ontginnen
De nieuwe tuin een paar weken geleden..
tuin ontgonnen
En nu. Bijna onherkenbaar.
Alleen de appelboom staat er nog..



















De oliedrum uitgegraven, compost hoop gesloopt, veel glas (5 speciekuipen vol) verwijderd, gemaaid, geploegd en ten slotte gefreesd. En daarna ziet het er dus zo uit al op de foto rechts, een zwart laken. De zelfde avond nog heb ik er al van alles ingezet, de paadjes gemaakt natuurlijk, maar ook veel gezaaid (bij de gele electro-buisjes), plantjes die ik al had voorgezaaid uitgeplant en Ruurd kreeg op z'n werk nog een grote tas vol kolen en prei. Ook stond er nog een oregano in de tuin die tijdens het ploegen en frezen even tijdelijk in een emmer heeft gewoond, en nu dus weer terug in de volle grond. En dan staat de tuin al snel vol..
Pompoenen, courgettes, bietjes, boontjes, worteltjes, sla, snijbiet, andijvie, spinazie en plantui. Of het allemaal nog groot genoeg wordt om te eten? Geen idee, dat zien we wel. Er moet toch iets in de tuin en als ik het niet zaai wordt het zeker niets. Op het moment groeit het héél hard door de combinatie van zon, warmte en regen (het onkruid helaas ook..) Als ik nog lege plekken over ga houden (en dat is een grote 'als') kan er nog phacelia in, een mooi bloeiende bijenplant en groenbemester. Die houdt de bodem bedekt en kan dan in de herfst of het voorjaar onder gespit worden zodat de voedingsstoffen uit de plant terug de grond in gaan. 
Ik ben heel benieuwd hoe deze tuin er over een paar weken uit ziet..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!