zaterdag 24 juni 2017

Zomer!

Droogte
Gigantische spitskolen met al een mooie, grote kool erin.
Prachtige plant ook.
Eindelijk regen afgelopen dagen! Ik kan me herinneren dat ik een paar weken geleden ook al een blog schreef over de droogte en dat er eíndelijk regen was. Die dag heeft het een uurtje ofzo geregend en daar moesten we het weer een paar weken mee doen. Maar gisteren, vannacht en vandaag is er geloof ik flink wat water gevallen. Straks even op de tuin kijken en dan hoop ik dat de grond goed nat is, niet alleen de bovenste anderhalve centimeter zoals gisteravond het geval was. 
Volgens het weer bericht komt er komende week nog meer water, al moet ik zeggen dat mijn weerbericht dit jaar al heel veel water voorspelt heeft dat niet gevallen is.


meer sperciebonen!
Dit zijn mijn stokboontjes, de top is bereikt!

Groei!
Ondertussen groeit alles, ondanks de droogte, erg goed op de tuin. De stokbonen komen al boven de stok uit, de kapucijners gaan we vanavond eten, we zien bijna groen van alle sla, de uien doen het goed, de eerste koolrabi is geoogst,  we kunnen binnenkort bietjes gaan eten en de eerste spitskool heeft al een flinke kool gemaakt. Zelfs mijn knofloken die dood gingen door een flinke roest-infectie (volgens internet onschuldig, maar dus wel dodelijk voor mijn knoflookplanten), bleken al mooie knoflook knollen gemaakt te hebben. Wellicht wat minder lang houdbaar dan anders, maar nog steeds eetbaar en lekker!
Dit is overigens voor mij de eerste keer dat ik spitskool in de tuin heb, dus ik ben heel enthousiast met die joekels van koolplanten en ik heb geen idéé wanneer ik ze kan oogsten. Op internet vind ik nuttige opmerkingen als: 'wanneer de kool groot genoeg' en 'als de kool klaar is'. Wat heb ik daar nu aan? Dus als er iemand is die mij kan vertellen hoe ik weet wanneer de spitskool klaar is: graag! Een goed recept voor spitskool (of zuurkool) is trouwens ook welkom, ik houdt namelijk eigenlijk helemaal niet zo van spitskool... 


Stam of stok? 
Ik heb dit jaar een leuk droogbonen ras uitgezocht: De kievitsboon. Mooie rood-wit gespikkelde boontjes, leek me leuk. In mijn hoofd had ik een stokbonenras uitgezocht, dus ik had begin mei al stokken in elkaar gezet. Toen ik ze wou gaan zaaien zag ik op het zakje staan: Stamkievitsboon...
Mijn tuintje staat flink vol!
Nou ja, dan maar zonder stok. Bij de al klaarstaande stokken heb ik éxtra veel stokslabonen gezaaid (alsof die ca. 10 kg van vorig nog niet genoeg was).
Maar nu anderhalve maand later zijn die stám-kievitsbonen al meer dan een meter hoog! En ze lijken niet van plan om te gaan stoppen met groeien. Een bamboe stok die ik er naast zette werd snel in gebruik genomen om er omheen te kronkelen als een echte stokboon! 
Dus toch nog maar overal stokken erbij geplaatst. We zullen zien hoe hoog ze worden. 

Rabarber
Volgens vele ervaren tuiniers mag je rabarber oogsten tot aan de langste dag (21 juni) daarna maakt de plant teveel oxaalzuur aan en dat zou slecht zijn voor onder andere onze botten. Hoewel ik ook wel eens hoor dat dit allemaal wel wat mee valt, en het zeker niet zo zal zijn dat de rabarber opééns niet meer goed is op 22 of 23 juni, heb ik me er toch braaf aan gehouden. Op 20 juni heb ik twee derde van onze gigantische rabarber gesnoeid. Bijna 3 kilo rabarberstelen! Een deel weggegeven en een deel de diepvries heb tot het moment dat ik tijd en zin heb om moes/taart/crumble of iets anders te maken. Gelukkig kan rabarber goed ingevroren worden. Ook wecken gaat heel erg goed, leuk om een potje weg te geven! 

Onder: Rabarber. Ik, trots met mijn eerste koolrabi. De uien worden al groot!










woensdag 14 juni 2017

lucht-ui, aardbeien en .. een nieuwe tuin!

Lucht-ui
Wat heb jíj nou in je tuin staan? Een ui die niet zo'n mooie paarse bloembol in z'n stengel heeft maar.. kleine uitjes! Die op hun beurt soms ook weer een bloemstengel maken met daarin méér kleine uitjes...
We kunnen inmiddels bijna niet
meer tegen de aardbeien op eten,
daarom maar eens geprobeerd te wecken.
Helaas is er iets mis gegaan en is de pot niet vacuum:-(
Komende week nog opeten dus..
Ik had het nog nooit gezien en Kees, bij wie ze in de tuin stonden ook niet. Hij had een paar bolletjes gekregen van weer een andere tuinier, simpelweg omdatie niet wou geloven dat het echt bestond, een uit waarbij de bolletjes niet onder de grond maar in de lucht groeien.
Na even googelen ben ik er achter dat het een egyptische ui ofwel een boomui is. Een doorlevende plant die zowel boven als onder de grond nieuwe bolletjes maakt. Ik heb een aantal van de kleindochter-bolletjes (dus de bolletjes die aan de bolletjes bovenin de plant zitten, als je begrijpt wat ik bedoel..) gekregen. Hopelijk groeien die weer uit tot een volwassen plant, want ik vind ze wel heel leuk en apart!

Aardbei
Het is vol op aardbei seizoen, op de hele tuin zie je overal planten vooral met aardbeien in verschillende tinten rood en tuiniers met bakjes en mandjes met aardbeien. Natuurlijk kan je van aardbeien jam maken, of taart, of ze in een schaaltje met yoghurt, slagroom of suiker eten. En laten we ook de traditionele beschuit niet vergeten! Maar het állerlekkerste? Dat zijn de aardbeien die je op een zomerse dag, nog warm van de zon zó van de plant eet. Schoonmaken is niet nodig, want ze liggen op stro en er zitten immers geen bestrijdingsmiddelen op, alleen even kijken of er geen slakkensporen op zitten :-)

Nieuwe tuin
De grond is hard, droog en
bevat weinig organisch materiaal.
Mijn eerste tuin is niet geploegd,
alles met de hand schoon gemaakt,
want dat is beter voor het bodemleven.
Ik ben bang dat dat hier geen optie is.
De kogel is door de kerk. Ik noemde het al in mijn vorige blog; ik ga nog een stuk tuin erbij huren. Niet direct naast mijn huidige tuin, ik heb dit jaar aan alle kanten buren, maar met één stuk er tussen. De tuin is op dit moment nog in een dramatische staat, niet alleen veel gras en winde, maar vooral heel erg veel glas (wie gooit er glas op zijn tuin?!) En dat bedoel ik vééél glas. Als in, gooi 3 grote vensterramen aan diggels en dan nóg meer glas...
Ook is er een oliedrum ingegraven. Voordat ik de tuin definitief besloot te gaan huren, heb ik eerst even gekeken wat daar in zat (ik wil geen tuin met een lijk ofzo..). En jawel: Glas...
Dus mocht iemand nog behoefte hebben aan glas scherven: je weet me te vinden :-D 

Komende weken ga ik dus glasscherven zoeken, oliedrum uitgraven, en beetje bij beetje elk stukje winde dat ik kan vinden uit de grond peuteren (oppassen dat ik me niet snij aan het glas..). En daarna plannen maken voor mijn nieuwe tuin!
Gelukkig staat er ook een heel mooi laagstam appelboompje in de tuin, als troost :-)


Hier nog wat foto's van mijn tuin: Van links naar rechts: De tuin vol onkruid, de oliedrum en het glasveld achterin..



dinsdag 6 juni 2017

Regen

Weken hebben we er op gewacht. Steeds werd het beloofd en bleef het uit. En nu eindelijk! Regen. 
barsten van de droogte
De barsten zitten in de grond.
Direct ook code geel en dikke buien, had nou ook weer niet gehoeven, maar toch. Regen is regen. Ik ben er blij mee. Al die weermannen en vrouwen en vakantiegangers afgelopen weekend die maar om het hardst riepen wat een mooi weer het was en wat geweldig, dat pinksterweekend. En op de tuin keek iedereen hoopvol naar de lucht, 'zou het eindelijk komen'?
Want het was droog. Heel droog. Waar in andere delen van Nederland nog wel eens een buitje langs kwam hebben we in Groningen al heel lang geen regen meer gehad, wel een week of 3 denk ik. Zo droog dat niet alleen de zaailingen en pas verplantte jonge plantjes een beetje water kregen, maar dat ook kolen, courgettes en uien water wilden, en geen half gietertje, als je toch water geeft, dan ook véél water. 
Maar goed, het hoeft dus niet meer, de regen is, met bakken tegelijk (zul je zien dat alles verzuipt en wegspoelt, we moeten tenslotte wel wat te klagen houden). 

Behalve de droogte en de nog a
ltijd vrij rond gravende mol ligt mijn tuintje er goed bij. Hij staat vol, vrijwel alles groeit goed, weinig onkruid. In 5 minuutjes per dag (plus de afgelopen week nog wat gieters brengen) is de tuin weer aan kant. En dat is veel te weinig, ik wil best een paar uur per week met mijn tuin bezig zijn. En dus overweeg ik om een tuintje er bij te huren. 2 tuinen verderop ligt een onverhuurd stuk. Een grote chaos, die tuin. Vól met glas (waarom?), een grote compostbak vol met winde, een ingegraven oliedrum (waarom?), een grote boomstam en heel veel onkruid. Maar ook een hele mooie appelboom, als pluspuntje. Daar zit flink wat werk in om het in een fatsoenlijke tuin te veranderen en Ruurd vind het dan ook een heel slecht idee (die vraagt zich af wie die oliedrum uit gaat graven). Wordt vervolgd..

vlierbloesemsiroop maken
Vlierbloesem.
Ondertussen had ik dit weekend een projectje dat misschien niet écht iets met tuinieren te maken heeft, maar wel had kúnnen hebben. De planten die ik gebruikt heb hadden namelijk zó in mijn tuin kunnen staan (als die een paar honderd vierkante meter groter was geweest). Maar dat stonden ze dus niet. Gewoon in de gemeente bosjes naast de flat staan een aantal vlierstruiken. En vlierstruiken bloeien zo eind mei, begin juni. Nu dus (hier wel zo'n 2 weken later dan in het zuiden van het land, merkte ik). Ik had al een paar mensen gehoord en gelezen die vlierbloesem siroop maken, en dat leek mij een goed idee. 
En dus ging ik vlierbloesems plukken. Mijn recept zei alleen "veel", dus ik had heel erg veel mooie grote schermen verzameld. Beetje te veel misschien. Een halve boodschappentas vol, leverde uiteindelijk 5,5 liter vlierbloesemsiroop op. Ruurd lust het niet, dus mocht je binnenkort op bezoek komen, weet je vast wat je drinken krijgt.
Ik heb uiteindelijk dit recept gebruikt, met iets minder suiker ( ik had 4 liter "sap" en heb 4 kilo suiker gebruikt). En het is heel goed gelukt, erg lekker. Mocht je voordat je hier heel veel tijd en werk in gaat stoppen je afvragen of je vlierbloesemlimonade eigenlijk wel lekker vind, bij de Ikea verkopen ze ze het ook, en het smaakt precies zo (je kunt het dus ook gewoon daar kopen, maar dat is toch minder leuk). Succes als je het gaat maken!