maandag 29 mei 2017

zomers

Even een open deur: Wat was het warm de afgelopen dagen! Te warm om binnen te zitten en een blog te schrijven. Te warm om op de tuin te zijn ook soms. Gewapend met een fles zonnebrand, een boek en een glas water zoek ik de schaduw op. Gelukkig komt vanavond eindelijk de beloofde regen, vanochtend leek het er ook al even op, maar de bui ging net om ons heen. Ik hoop dat er flink wat valt, want de komende week wordt het weer droog, wel wat minder warm gelukkig. 
volle tuin
De tuin staat vol!
De grotere planten die al diepe wortels hebben kunnen wel een poosje zonder water, dus echt grootschalig water geven was niet nodig. Als je even graaft kom je op een paar centimeter diepte al vocht tegen. Maar kleine zaailingen en zaaisels wortelen zo diep nog niet, dus die krijgen wel zo nu en dan een plens water. Liever om de paar dagen een complete gieter dan elke dag een beetje, dat dwingt ze om diepere wortels te maken op zoek naar het water. Ook de aardbeiplantjes wil ik nog wel wat water geven, die zijn nu bezig met aardbeien maken, en een aardbei bestaat nu eenmaal voor een groot deel uit water. Als alle kleine groene aardbeitjes straks grote rode aardbeien worden heb ik gigantisch veel aardbeien, dus ik hoop dat alles goed gaat!
Dat water geven doe ik pas 's avonds en dan naast of onder de plant, zeker niet erop. Waterdruppels werken namelijk als een vergrootglas en in de volle zon verbranden de blaadjes dan heel snel.

Die warmte, in combinatie met een beetje water zorgt er wel voor dat alles geweldig goed groeit. De aardperen kun je bijna zien groeien, de courgette krijgt elke 2 dagen een nieuw blaadje en toen ik één dag niet op de tuin was geweest waren de stokbonen ineens bijna 10 centimeter groter geworden. Ook het onkruid gaat hard, dus ik moet nodig weer eens wieden en schoffelen. 
veel kleine groene aardbeitjes
Als al die kleine groene aardbeitjes toch eens
dikke rode aardbeien zouden worden...
Nu alles zo hard gaat, staat mijn tuin bijna helemaal vol. De bonen zijn bijna allemaal boven (behalve de stam-pronkbonen die ik van mijn buurman kreeg, gisteren pas gezaaid. Ik ben heel benieuwd). De courgettes, tomaten en pepers staan erin. Hier en daar in de laatste vrije ruimtes nog wat worteltjes, bietjes en sla gezaaid. Ik heb zelfs tússen de aardappelplanten nog een rij spinazie gezaaid. Experimentje. Die tussenruimtes worden pas opgevuld als de aardappels veel groter zijn, spinazie groeit hard en kan ik oogsten voordat het zover is, hoop ik. Als dat goed werkt ga ik volgend jaar meer tussen de aardappels zaaien, kan ook best een rijtje sla of zelfs bietjes ofzo tussen..

Ook mijn rabarberplant is weer flink groot. Hij was na de eerste 2 keer oogsten een beetje zielig. Ik dacht dat wel normaal zou zijn, maar buurman beweerde anders: Daar moet mest bij, stikstof, C


ulterra! Die krijgt veel te weinig voedingsstoffen. Koemestkorrels waren volgens hem niet sterk genoeg en Culterra heb ik niet. Maar er lag verderop nog wel een flinke bult paardenmest... Nou is verse paardenmest voor veel planten te scherp, maar rabarber schijnt dus best wel wat te kunnen hebben...
En nou weetie niet meer hoe die het heeft, ik heb em een halve emmer paardemest gegeven en hij maakt 20 bladeren waar hooguit ruimte is voor 10. Dikke stengels met bladeren die geen ruimte meer hebben om zich uit te vouwen. Weer wat geleerd: Rabarber heeft véél mest nodig, meer is beter en het is niet snel te veel. Toch handig, van die ervaren buren.

snijbiet, pluksla, spinazie
Pluksla, spinazie, snijbiet,
we kunnen al goed eten van de bladgroenten.
In het kader van meststoffen heb ik ook nog wat anders gemaakt. Brandnetelgier. Een emmer vullen met jonge brandnetels (vergeet je handschoenen niet), vooral de toppen, afvullen met water, afdekken en een week laten staan. Stínken.. Niet normaal. Toen het te erg werd heb ik de gier in frisdrank flessen gedaan (vorig jaar had ik het in glazen flessen gedaan, en een paar op het balkon laten staan. 's Winters ging het vriezen, glas stuk.. Zo als ik al stinkt het een beetje. Plastic flessen dus). Volgende keer moet ik de brandnetels in een jute zak ofzo doen, want ik kreeg nu met geen mogelijkheid de prut er meer uit, mijn zelf geknutselde zeef zat direct verstopt. Dus de prut zit er nog bij in. Bij een volle gieter water doe ik een halve fles gier (1 op 10 ongeveer) en dag giet ik bij de kolen, de prei en andere "vreetzakken" die wel wat stikstof lusten. Ook giet ik het over mijn tuinbonen, die hebben namelijk last van luis en daar schijnt het ook tegen te werken.

Zo, het koelt hier wat af, dus ik ga nog even naar de tuin, waar een familie pas uitgevlogen winterkoninkjes mij van harte aanmoedigt. Geniet nog even van het mooie weer en straks de frisse regen!

vrijdag 19 mei 2017

Bier, bezoek en een plantjesruildag

Bier
Je hebt ze vast wel eens gezien bij de supermarkt, van die smoezelige types, oude kleren, vaak met vlekken. Die op een rare tijd, 's ochtends vroeg bijvoorbeeld, alleen twee halve liter blikken van het goedkoopste bier halen. Verder niets. Dan weet je: Dat is een tuinier die op slakken gaat jagen.
Slakken zijn namelijk dol op bier. En net als bij mensen is het niet heel erg goed voor ze, nog wat slechter dan bij mensen zelfs, slakken zijn bijna direct dood als ze in bier vallen. Ik weet niet waardoor ze dood gaan, verdrinking, vergiftiging, maar het gaat echt heel snel. Een slak die boven het bier in het bakje zat gaf ik een klein duwtje en het was meteen gedaan..
Vorig jaar heb ik ook geprobeerd slakken te vangen met bier, maar dat was geen succes. De bekertjes die ik gebruikte regenden vol, werden uitgetrokken door vogels (om de dode slakken te eten?) en waaiden vervolgens weg. Nu heb ik officiële 'slakkenvallen', van stevig plastic en mét een afdakje. Ik had ze wel eens eerder gezien voor iets van 5 euro per val. Dat vond ik wat te gortig. 1,22€ per twee stuks bij de Action past beter in mijn prijscategorie.
Na de eerste 24 uur zaten in 5 van de 6 vallen direct al 10 tot 15 slakken. De 6e val stond wat meer midden in mijn tuin, blijkbaar komen de slakken meer van de buren, de goot en de sloot dan uit m'n eigen tuin... Doe ik toch iets goed in de slakkenbestrijding.. De slakkenlijkjes vis ik wel elke dag uit de val, anders wordt het zo'n stinktroep. De in bier gemarineerde slakken zijn een ware traktatie voor de familie merel die in de buurt woont. Mocht je binnenkort een merel zien die een beetje aan het zwalken is:je weet nu waardoor het komt.
De vallen staan klaar voor gebruik.
Ingraven, beetje bier erin (een halve liter is precies goed voor 6 vallen)
en wachten maar..
Het bier ververs ik pas als het stinkt, hopelijk duurt dat lang...
Die biervallen waren ook wel nodig, wát een slakken.. Met het warme vochtige weer kwamen ze 
allemaal te voorschijn. Tientallen heb ik over/in de sloot gegooid. Slakkenkorrels gestrooid (biologische van ecostyle, natuurlijk). En nog steeds worden m'n plantjes aangevreten :-S. 
Gelukkig zijn de slakken niet de enigen die het goed doen met warm, vochtig weer. Als het zo door gaat zijn m'n plantjes binnen een paar weken te groot om nog last te hebben van slakkenvraat.

Mol
Ondertussen hebben we nóg een bezoeker in de tuin. Geen planten eter, gelukkig. Ik denk zelfs dat hij wellicht aardig wat slakjes op eet. Maar hij maakt ook een bende van mijn tuin door gangen te graven dwars door mijn rijtjes groenten heen.. De mol.
Dat is natuurlijk het nadeel van losse grond met veel regenwormen, daar houdt meneer/ mevrouw mol ook van. Een buurman kwam direct met een klem aanzetten, maar tot nu toe is de mol de klem te slim af. Misschien vertrekt hij zo ook wel weer, hoop ik. En alstie nou netje óm mijn aardappelen heen graaft, magtie van mij blijven ...
Afbeeldingsresultaat voor mol
Mooi beest hè? Alleen niet in míjn tuin.. Foto van Wikipedia.
Plantjes ruilen
Morgen is op de Volkstuinvereniging Vinkhuizen de jaarlijkse plantjesruildag, zowel voor leden als niet leden. Het is de bedoeling dat iedereen zijn overschot aan plantjes mee neemt en ruilt met het overschot van anderen. Weggeven mag natuurlijk, verkopen niet. Ik ben heel benieuwd. Hopelijk komen er veel mensen, met interessante plantjes. Ik heb zelf in elk geval wel wat plantjes over. Niet dat ik nog echt ruimte over heb voor andere soorten, maar wie weet als iemand echt wat leuks heeft, dan maak ik wel ruimte :-)

Wil je altijd direct een berichtje krijgen als ik een nieuwe blog geschreven heb? Vul dan je e-mailadres in in de balk rechtsbovenin. Uitschrijven kan natuurlijk altijd!

donderdag 11 mei 2017

Solitaire bijen en rare tomaten

Bijen
Enige tijd geleden heb ik al eens een foto laten zien van onze boomstronk waar we gaten in hebben geboord voor de bijen en andere insecten (bijenhotel). De bijen hebben echter zélf al een mooi plekje gevonden. Vanmiddag zag ik ineens een boel bijen af en aan zoemen in de goot naast onze tuin. Niet de goot die we helemaal dicht gemaakt hebben met dakpannen, maar die aan de andere kant. Een veel diepere en oudere goot, vol met barsten gaten in de klei. En die barsten en gaten, die vonden de bijen nou juist wel leuk. 
Het is lastig te zien, maar in het
midden van de foto zit een bij,
naast de ingang van zijn holletje.
Als je ineens een stuk of 30 bijen bij elkaar ziet vliegen en een aantal gaatjes en scheuren in ziet gaan, dan denk je natuurlijk: 'Dit is een volk dat uitgezwermd is'. Of dat dacht ik althans. Dus ik heb de imker die bij ons op de volkstuin een aantal kasten heeft staan gebeld. Die imker geloofde er niet zo veel van; waren het geen hommels? 
Dus ik met de imker naar mijn tuin. 
Geen hommels: Bijen. Geen volk, maar solitaire bijen. En waar solitaire bijen meestal in hun eentje zijn (solitair = alleen), zijn het bij mij dus een boel bij elkaar. Ze hebben wel als het goed is allemaal hun eigen gaatje waarin ze eitjes leggen, bij dat eitje doen ze een voedselvoorraadje, voor de jonge larve straks. En dat eitje met voedsel metselen ze dicht. En dan beginnen ze aan de volgende babykamer; eitje, voedsel, dichtmetselen.
Waarschijnlijk is 'mijn' bij de rosse metselbij, maar er zijn zo'n 75(!) soorten bekend in Groningen, dus met 100% zekerheid is het niet te zeggen. 

Ik heb mijn uiterste best gedaan om een bij op de foto te krijgen, maar ze gaan snél, en mijn telefoon is niet heel snel... Uiteindelijk is het Ruurd gelukt, wel goed kijken...

Tomaten
En dan had ik deze week nóg iets bijzonders. Eigenlijk vind ik álle zaadjes die zich ontwikkelen tot een plantjes wel bijzonder. Zo'n heel piepklein ieniemie zaadje dat je in een potje met modder en water stopt en het wordt een plant. Zomaar. Met groente of fruit eraan soms zelfs... Das toch bijzonder?
Maar blijkbaar gaat het niet altijd helemaal zoals het hoort, en dan krijg je een éxtra bijzonder plantje. Zoals dit tomatenplantje.

Rechts een normale tomaat, met al een 3e en 4e blad. Links de tomaat met maar 1 blad.
De kiemblaadjes zijn bij de rechter tomaat al vergeeld en afgevallen,
de linker heeft nog 2 groene kiembladen. Als je niet zo veel blad hebt moet je zuinig zijn met wat je wel hebt...
Op het eerste gezicht een normale tomaat. Maar er mist iets.. Hij heeft netjes 2 kiemblaadjes, en dan één 'echt' blad. Bij een 'normale' tomaat groeien er steeds 2 echte bladeren in één keer. Tussen die twee blaadjes zit dan het groeipunt voor de volgende twee blaadjes. Soms zit er in een bladoksel een dief, die op zijn beurt ook weer steeds 2 blaadjes maakt etc. Maar als je maar één echt blad hebt, dan heb je geen 'tussen de blaadjes' en ook geen 'bladoksel'. Dus is dit plantje gedoemd om altijd één blaadje te houden :-(. Ik heb em voor nu nog laten leven, ben wel benieuwd hoe die zich verder ontwikkelt, maar ik ben bang dat hij niet verder zal groeien dan wat het nu is. Foutje van moeder natuur. Kan gebeuren.

donderdag 4 mei 2017

mei


Nu het mei is wordt het ook tijd om de laatste
winterpreien van vorig jaar op te eten,
voordat ze gaan schieten.
Het bos op de voorgrond is rabarber,
vorig jaar nog een klein plantje, nu moeten
we door eten om alles op te krijgen.
Het is mei en het lijkt wel alsof de natuur ineens een sprongetje maakt. Plantjes die lange tijd niet meer waren dan 2 kiemblaadjes hebben 'opeens' de eerste echte blaadjes, bloemknopjes die al lang verstopt zaten tussen het blad gaan plotseling open. Een merel springt langs met z'n bek zó vol met wormen dat het een wonder is dat ze er niet uit vallen.
Ook het onkruid doet natuurlijk mee, tot nu toe hadden we alleen kiemende zaadjes van de populier, maar nu duikt er van alles op. En dan is het opletten: is dit gewoon onkruid? Of misschien een goudsbloem die zichzelf heeft uitgezaaid? In het eerste geval mag hij de compost hoop, in het tweede geval mag hij nog even blijven staan tot hij groot genoeg is om te verplaatsen waar ik hem hebben wil. Meestal halen die spontaan gezaaide bloemen overigens alsnog niet hoor: bij de volgende wied-ronde ben ik alweer vergeten dat er ook goudsbloemen of komkommerkruid zaailingen staan en zie ik alleen dat dit géén aardappelen zijn, en dus niet op dit veld horen. Nog erger is het als Ruurd gaat wieden: die herkent helemaal geen planten en verwijdert dus alles wat niet netjes op een rijtje staat. Als ik dus een keer uitschiet met het wortelzaad is het weg: niet netjes op een rijtje, dus onkruid.

En nu het mei is wordt het ook tijd om na te denken over de plantjes die na ijsheiligen uitgeplant gaan worden. Hoe zet je ook weer bonenstaken op? Ik weet nog dat ik vorig jaar in mijn uppie en met windkracht 7 wel wat problemen had.. Dit jaar een dag met windstil weer en een lange, handige helper uitzoeken...
Ik heb ook al voorzichtig een pompoen en een komkommer gezaaid, maar er kiemt nog niets.. Er kiemt dit jaar opvallend veel niet.. Misschien doe ik iets fout. Zaden die ik in de volle grond zaai doen het prima, dus het zal wel aan mijn zaaigrond of aan mijn water-geef-beleid liggen.
Ruurd is net lang genoeg.
Geen wonder dat dit mij vorig jaar
wat problemen opleverde..
Ik zaai in een mengsel van potgrond, kokosgrond en zand. Wat daar precies het idee achter is ben ik weer vergeten, maar ik gebruik die combi al jaren.
De zak potgrond die ik heb is wel troep trouwens. Gekocht bij de Lidl omdat die het dichtstbij was, maar dat doe ik niet weer. Het zit vol met takjes en een soort van 'haar'. Volgende keer gewoon naar het tuincentrum.
De kokosgrond ben ik wel heel enthousiast over. Je koopt het in blokken die zonder problemen in de boodschappentas passen, voor iets van 60 cent bij de Action. Vervolgens doe je er water bij en tadá 10 liter potgrond. Ik gebruik het niet puur omdat ik het wat structuurloos vind, heel los. De overgang naar kleigrond wordt dan wel heel heftig voor mijn plantjes. Ook heb ik wel eens gehoord dat er niet heel veel voedingsstoffen inzitten, al hoeft dat voor kiemplantjes natuurlijk ook niet.
Mocht er iemand tips hebben over geschikte zaaigrond (en niet die heel dure speciale zaaigrond..) dan hoor ik het graag! Voel je vrij om een bericht achter te laten.