De pruimenboompjes zoals ze er aan het begin van de middag bij stonden |
Nog steeds/ alweer verkouden. En omdat ik elke keer dat ik bijna beter ben weer een dag buiten dingen ga doen en daarna weer een week in de lappenmand zit, mag ik van mezelf niet (te fanatiek) tuinieren. Tot ik écht beter ben.
En dus heb ik lente kriebels en baal ik dat ik mijn tuin nog niet zo op orde heb als ik zou willen, terwijl ik binnen zit en bezig ben met beter worden :-S. Tel daar het mooie week van deze week nog eens bij op, en je weet hoeveel moeite ik had met mezelf aan mijn 'binnen zitten en beter worden' beleid te houden..
Gelukkig kon ik stiekem nog wel een beetje tuinieren op het balkon (dat mag van mezelf). Met dit weer is het 's middag rustig 20 graden op het balkon, dus dat mag.
En daar staan 2 pruimenboompjes. Ik heb er eerder al eens over geschreven. Het zijn zaailingen uit pitten die Ruurd een paar jaar geleden eens geplant heeft en vervolgens vergat omdat het te lang duurde voor ze kiemden. Hoe verbaasd was ik toen er het voorjaar daarop ineens 2 pruimenzaailingen op mijn balkon groeiden.
Zoals de meeste fruitsoorten geven pruimenbomen die uit een pit gegroeid zijn op een onvoorspelbare manier fruit. Vaak pas na een jaar of 10 en dan moet je nog maar afwachten hoe het smaakt. De pruimen kunnen precies zo zijn als de 'ouderpruim' of compleet anders, lekker, vies, groot, piepklein. En daarom worden vrijwel alle fruitbomen veredeld. Hiervoor wordt een tak genomen van een boom waarvan bekend is dat hij lekkere vruchten geeft en deze wordt op de stam van een zaailing 'geplakt'. Dit klinkt als iets dat heel ingewikkeld is en heel veel studie, oefening en ervaring nodig heeft om te kunnen slagen. Toch blijkt uit talloze verhalen op internet en ook mijn eigen ervaring dat het eigenlijk best eenvoudig is.
En dit is de eerste ent. Op deze foto kan je goed zien dat de ent in een spleet in de stam zit. |
Daarom ga ik hieronder uitleggen wat ik heb gedaan, ik hoop dat je er iets aan hebt als je zelf ook eens wilt gaan enten.
Het belangrijkste is het verzamelen van het enthout. Hier kwam ik zelf pas achter nadat ik het hout al had verzameld, en dit is bij mij mogelijk een punt waardoor mijn ent poging niet gelukt is.
Het enthout verzamelen doe je als de boom in winterrust, dus is dus zo'n beetje van eind november tot eind februari, afhankelijk van het weer.
Het liefst wil je éénjarig hout van een boom die de gewenste eigenschappen heeft (veel, lekker fruit, gezonde boom). Zoek mooie rechte stukken uit, je hebt geen lang stuk nodig, een centimeter of 10 is alles wat je gaat gebruiken voor je ent (per boom, voor meer bomen heb je meer nodig maar uit één tak kun je soms wel meer enten halen). Op zo'n stukje van 10 cm moeten wel een aantal knoppen zitten, 2 tot 4 ongeveer. Zorg dat je enige variatie hebt in dikte van de tak, dan kun je een stukje gebruiken dat bijna even dik is als je boom.
Dit enthout moet je koel bewaren. Ik heb dit gedaan door het ten noorden van mijn compostbak te begraven, dit ligt altijd in de schaduw en blijft dus lang koel. Deze plek was koel genoeg, maar helaas zijn de takken wel beschadigd door hun verblijf in de grond. Ik had ze verpakt in bakpapier ter bescherming, maar dit was bijna helemaal vergaan. Eerder heeft deze manier prima gewerkt voor mij, maar nu dus niet. De volgende keer dat ik hout moet bewaren zou ik het direct na het verzamelen al in kleine stukjes knippen (ik had nu de hele tak bewaard), en dit in een diepvrieszakje in de koelkast bewaren. Nadeel hiervan is dat de takken iets sneller uit kunnen drogen.
En de tweede, deze heeft een mooiere ent-tak. Recht, éénjarig hout met een aantal knoppen erop. |
Voor het enten zelf heb je behalve je zaailing (de onderstam) en je entmateriaal nog een aantal dingen nodig, namelijk: Een scherp mes (ik gebruikte een stanleymes), een snoeischaar, enttape, en was. Enttape kan lastig zijn om aan te kopen, het internet kan uitkomst bieden, ik kocht die van mij bij een boomveredelaar. Als was je kun je speciaal verkrijgbare entwas of iets dergelijk krijgen, ik gebruikte kaarsvet, werkt ook prima. Zorg dat je gereedschap goed scherp en schoon is.
Nu het enten zelf. Dit is eigenlijk het simpelste onderdeel, als je voorbereiding en materialen goed zijn. Al geef ik toe dat het wel een beetje spannend is om je boompje gewoonweg af te knippen.
Ik heb de boompjes op ca. 30 cm hoogte afgeknipt, iets lager kan ook (je uiteindelijke boom zal dan iets lager worden), maar mijn entmateriaal was vrij dun en het is belangrijk dat de dikte van de stam en de ent ongeveer gelijk is.
Knip de stam recht (dus horizontaal) en met één knip af. Hierin maak je met je mes een snee, recht naar beneden, probeer deze snee zo 'schoon' mogelijk te maken, dus zonder beschadigingen in de snede te maken.
Vervolgens knip je je ent af op de plaats waar hij ongeveer even dik is als de stam en zo'n 10 cm verderop, zorg dat je minimaal 2 knoppen aan het takje hebt. Snij nu aan de onderkant van het takje aan beide kanten een stuk af, zodat je een platte punt krijgt. De lengte van de punt moet ongeveer even lang zijn als de diepte van de snede in de stam. Zorg dat de snee zo 'egaal' mogelijk is, als hij hol of bol is maakt de tak minder goed contact met de stam.
En zo staan de twee boompjes er een uur later bij.. |
Plaats deze punt in de snede in de stam. Dit is heel belangrijk: Vlak onder de bast zit een laag die het cambium heet, dit is de groenige laag. Zorg ervoor dat het cambium van de stam en van de ent in ieder geval aan één kant precies op elkaar zitten.
Als de ent goed op z'n plek zit kun je deze strak omwikkelen met de enttape. Aan de bovenkant van de ent zit nog een 'wonde' waar je deze afgeknipt hebt. Om te voorkomen dat het takje uitdroogt voordat de sapstroom vanuit de onderstam goed opgang gekomen is moet je deze wonde dichtmaken met was. Ik heb een kaars aangestoken en de was hiervan voorzichtig op de top gedruppeld.
En dan komt nu het allermoeilijkste: Afwachten of je ent aanslaat. Ik heb in het verleden met succes appelboompjes geënt, maar ik heb er nu niet heel veel vertrouwen in. Mijn ent-materiaal was niet van de juiste dikte, had niet heel veel knoppen en is niet heel goed bewaard. In het ene boompje heb ik redelijk goed vertrouwen, in de andere minder.
En als de ent mislukt? Met een beetje geluk overleeft de boom dit gewoon, hij maakt nieuwe 'eigen' takken aan, en volgend jaar doe ik gewoon weer een poging.
Ps: Ik ben maar een amateur, en nog een beginner daarbij ook. Deze omschrijving is enkel hoe ik het gedaan heb, en wat ik het verleden voor mij werkte. het is dus zeker niet 'zoals het moet'.. Mocht je daarom tips of aanvullingen hebben of vinden dat ik het helemaal fout doe: Laat het me vooral weten, alle input is welkom! Onder aan deze tekst staat de tekst geen/1/2/etc/ opmerkingen, als je hier op klikt kan je een bericht achter laten, voel je vrij om hier gebruik van te maken!