woensdag 30 augustus 2017

Op naar een mooi nazomer

boontjes, komkommer, courgette, ananaskers, cucamelon
De laatste boontjes,
en nog lang niet de laatste kromkommers.
Courgettes van de nieuwe tuin.
Die kleine gele bolletjes zijn de lampionnetjes
van de ananaskers. De groene bolletjes
zijn de cucamelons.
Groeizaam weer. Vandaag (veel) regen, afgelopen dag zon en warmte en de rest van de week voorspellen ze iets daar tussen in. Ik hoop dat we in de maand september nog zo nu en dan mooi weer krijgen. En dan bedoel ik echt niet 25 graden en meer, maar gewoon 18 graden en zonnig is ook prima. Dan gaan we namelijk nog een flinke najaar oogst krijgen. Ik heb namelijk mijn tweede tuin ergens half tot eind juli nog volgezaaid, en eigenlijk alles doet het heel goed. De boontjes bloeien, de bieten groeien, de uien hebben al een flinke pluk loof en ik heb van één courgetteplant zelfs al courgettes geoogst. Ik denk niet dat de pompoenen nog daadwerkelijk pompoenen op zullen leveren, maar het worden wel al mooie planten. Ook de kolen, boerenkool en palmkool, doen het goed. Dus als het niet vanaf nu tot aan november elke dag zulk weer is als vandaag staat er nog genoeg te oogsten. De 'oude' groenten, in de andere tuin hebben veelal hun beste tijd gehad. De stokbonen worden de geel, de kolen hebben het van de rupsen verloren, de sla is uitgebloeid, de bieten zijn grotendeels geoogst. Al is daar stiekem nog een heleboel te oogsten hoor. En ook veel leuke en lekkere dingen.
Van de cucamelon kan ik om de dag wel een handje plukken, en omdat ze zo onbekend zijn vind ik het heel leuk om ze aan iedereen te laten proeven. De verbazing over de mini-watermeloen die naar een iets zuurdere, smaakvollere, komkommer smaakt is vaak groot. De meeste cucamelons halen de keuken dan ook niet.
tomaatjes op het balkon
Op mijn balkon staan 4 kleine dwergstruiktomaatjes.
En daar komt me toch een bult tomaatjes af!
Ik was een beetje vergeten dat ik nog ananaskers had staan. Ik weet niet zeker meer welk ras ik heb, het was geloof ik een kruising tussen de twee meest gangbare rassen. Het is in elk geval een plantje van een centimeter of 30 hoog. Ik had ze overal een beetje langs de randen gezet en ze vielen daardoor niet echt op. De geel-groene lampionnetjes, waar de bes in verstopt zit, zie je ook pas als je een blad optilt. Het was dan ook een hele leuke ontdekking toen ik er achter kwam dat er tientallen rijpe vruchtjes aan zaten. Want die vruchtjes zijn lékker! De echte zoetekauwen hebben wellicht liever frambozen of aardbeien, maar als je een iets minder zoete smaak wel kan waarderen is de ananaskers zeker een aanrader. En die leuke gele lampionnetjes staan ook nog eens geweldig als aankleding bij een dessert. 
Tot slotte nog een opvallende plant die bíjna rijp is. In mijn tuin staat 1 plantje met een stuk of 4 vruchten eraan, op mijn balkon staan, in een bierkrat, een stuk of 4 planten, die hélemaal vol hangen. Ik denk dat er wel 5 aanhangen, terwijl het best wel kleine plantjes zijn. Ik heb natuurlijk over mijn mini - Paprika's:


bierkrat als bloempot
Paprika's in een leeg bierkrat. Je moet soms wat als je even geen bloempot kunt vinden...

zondag 20 augustus 2017

rare dingen

mexican sour gherkin
Cucamelons of muizemeloentjes. Ze smaken
als komkommer maar dan iets frisser, zuurder
De plant lijkt op een miniatuur komkommer.
De opbrengst is redelijk, al komt de oogst zelden thuis,
we eten alles op bij de plant.
Ik hou er van om rare dingen op mijn tuin te hebben. Planten en bloemen die net even anders zijn dan wat iedereen heeft. Groenten die duidelijk niet uit de winkel komen. Zo heb ik al aardig wat soorten verzameld en ieder jaar probeer ik weer andere, nieuwe dingen uit. Sommige zijn blijvertjes, zoals mijn paarse sperzieboontjes, die mooi en lekker zijn en ook nog een geweldige opbrengst geven. Andere moeten volgend jaar weer ruimte maken voor iets anders, zoals de bruine zonnebloem die welliswaar bijzonder en anders is, maar die het toch gewoon niet redt tegen z'n grote felgele zusjes.
Over rare dingen kan ik natuurlijk een hele lap tekst schrijven en proberen te vertellen hoe mooi en raar ze wel niet zijn, maar in dit geval is het aker waar dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, dus bij deze: heel veel plaatjes.




Een bruine zonnebloem. Mooi, apart, maar niet zo mooi als de fel gele, vind ik.
Heel veel paarse boontjes,
bij het koken worden ze groen.
Paarse aardappel bergerac. Helaas valt de opbrengst
en de smaak wat tegen. De kleur is wel heel mooi.
Misschien niet heel raar, maar wel een mooi gezicht, de uien en de mosterd hangen op het balkon te drogen.
Van het mosterdzaad ga ik natuurlijk mosterd maken. De petunias op de achtergrond heb ik trouwens
zelf gezaaid, dat gaat heel goed, zeker een aanrader!



Dit zijn chiogga bietjes, mooi rood-wit gestreept.
Ze komen van de tuin van de buurman,
dat krijg je ervan als je mij vraag om wat zaden
voor je te bestellen zonder exact
te omschrijven wát voor zaden..

Deze bloem is van de quinoa, hij wordt straks nog geel en rood.
Daarna kan ik de bolletjes oogsten.
Ik ben heel benieuwd hoe makkelijk of moeilijk het oogsten is
en hoe groot of klein de opbrengst zal zijn..

Groene bloemkool green panther.
Het wordt al een heuse kool! Nu Ruurd nog leren bloemkool eten :-D


woensdag 9 augustus 2017

Vergeten groenten en een afstapje maken

Vergeten groenten
Een deel van de 'vergeten' cherry tomaatjes.
Het ras is Red robin, een dwerg-stamtomaat,
met voor zijn maat dus heel veel tomaatjes.
Nee, geen pastinaken, knolrapen en andere groenten die je in supermarkten bijna nooit, en in moestuinen nog best wel veel, ziet. Maar die ene courgette die onder een blad verstopt zat en nu zo groot is als een flinke honkbalknuppel, we kennen em allemaal. En in mijn geval de vier kleine cherrytomatenplantjes die op mijn balkon staan. Ik heb ze nog wel regelmatig water gegeven, maar ze echt even goed bekijken dat was al wel een paar weken geleden voor het laatst gebeurd. Totdat Ruurd me erop wees dat er verstopt onder een aantal bladeren, aan de achterkant van de plantjes, best al veel tomaten rijp zijn..
En dan heb je zo in één keer ongeveer een halve kilo cherry tomaatjes! En er komen nog meer, want de plantjes hangen nog helemaal volgepropt met groene tomaatjes, allemaal netjes weggestopt onder een blaadje.
Je moet als piepklein tomatenplantjes (ze zijn hooguit 30 centimeter), natuurlijk wel minstens even veel tomaatjes maken als je grotere soortgenoten.
Die courgettes ken ik overigens ook wel. Mijn buurvrouw is op vakantie en heeft mij gevraagd om een oogje in het zeil te houden en eventuele groenten die geoogst moeten worden te oogsten. Nou kunnen veel groenten wel een weekje langer of korter groeien, dus het meeste laat ik voor haar hangen. Maar ze heeft ook zes courgetteplanten. Zes! 6.. En dan denk ik er zo één keer in de twee weken aan om die te plukken…
De allergrootste is inmiddels zo groot dat soep ook al geen optie meer is, dus die heb ik laten liggen. Ik ben heel benieuwd hoe groot ie gaat worden!
Het lijkt al op een afstapje.

Afstapje
Ondertussen gaat het ontginnen van de nieuwe tuin nog steeds door. De groenten worden hier en daar groter dan het onkruid, dus dat gaat de goede kant op. Wel groeit dat onkruid nog indrukwekkend snel. En na een flinke schoffelpartij groeit de helft gewoon weer vast, dus ik ben nu bezig met de geschoffelde plantjes ook echt weg te halen. Iets meer werk, hopelijk langduriger resultaat.
Het achterste deel van de tuin begint ook ergens op te lijken. We hebben al veel tegels verzameld (maar meer zijn nog steeds welkom) en er ligt al een flinke bult zand, dus binnenkort kan het straten beginnen. Voordat het zover is moet alleen eerst onze waterhaalplaats klaar zijn; Ruurd is bezig om een afstapje te maken naar het water, waar we straks gieters kunnen vullen. Het begint al ergens op te lijken! Hij heeft palen in het water geslagen, waar met een kunstige constructie planken dwars overheen liggen, zodat er een 'steigertje' ontstaat. Nog een paar treden en het is een afstap! Hoewel ik eerlijk moet zijn dat 'een paar treden maken' in mijn hoofd ongetwijfeld veel simpeler is dan het in de praktijk is ;-).

Ik kweek niet alleen groenten en in mijn tuin. Deze petunia's op het balkon
zijn zelf gezaaid en doen het super goed!