Na bijna twee weken niet fit/ziek te zijn geweest wordt het weer eens tijd om iets op de tuin te gaan doen. En er is nog genoeg te doen zo in de late winter.
Bomen verplanten
Mocht je (fruit) boompjes hebben die je wilt verplanten is dit bijvoorbeeld een goed tijdstip. De plant is in winterrust, er is geen sapstroom, en dus ontstaan er geen 'open wonden' als er een takje of wortel afbreekt. En dat gebeurt altijd bij het verplanten.
Boompje, paaltje erbij. En nu maar hopen op appels... |
Ik heb eerder deze winter al een aantal appelboompjes verplant. Dat waren boompjes die ik ooit, een jaar of 5 geleden gezaaid heb. Gewoon een appelpit in de grond gestopt. De boompjes die daar uit komen geven helaas geen appels van hetzelfde ras als de appel waar ze uit komen. De appels van een zaailing-appelboom kunnen dus nog al eens tegen vallen, klein, zuur of smaakloos. Al kan je ook geluk hebben en hele lekkere appels krijgen.
Om zeker te weten dat je lekkere appels krijgt moet je de zaailing enten. Een lastig werkje waar ook nog eens niet al te veel informatie over te vinden is (of alleen informatie voor ervaren fruit kwekers, wat te ingewikkeld is voor mij).
Die appelboompjes heb ik een aantal jaren geleden geënt en dat is goed gegaan (bij de tweede poging). En ze staan nu dus op de volkstuin (bij mij en bij mijn buren). Hopelijk krijgen we dit jaar appels (dat zou de eerste keer zijn voor de boompjes).
Ondertussen heb ik ook nog een paar pruimen-zaailingen staan. En die moeten dus ook geënt worden. Ik heb al 'ent-materiaal' verzameld: Jonge takken van een boom die veel en lekkere pruimen geeft. Die takken heb ik begraven in de tuin zodat ze koud blijven en niet uitlopen. Als straks te pruimenboompjes uit gaan lopen (en het ent-materiaal dus als het goed is nog niet) ga ik een poging doen om ze te enten. Dan meer hierover.
Kalken
Ook heb ik vorige week, toen ik mij een paar dagen wat beter voelde een deel van de tuin bekalkt. Bekalken is: Kalk op de tuin strooien. Dit zou zorgen voor een betere bodem structuur en een minder zure bodem. Nou heb ik niet het idee dat ik een heel zure bodem heb. Klei is volgens mij over het algemeen niet zuur, bovendien kom ik regelmatig fijne stukjes schelp tegen. Geen idee hoe die er komen (van toen de zee heel lang geleden tot aan Groningen kwam? Of (waarschijnlijker) doordat een eerdere tuinier schepen op de tuin gestrooid heeft?). In ieder geval zijn schelpen óók kalk, en zorgen dus voor minder zure grond.
Ik heb wel eens gelezen dat je op kleigrond elke 3 jaar moet bekalken, en dit wordt mijn 2e jaar, dus dat komt vast wel goed.
Waarom ik dan toch gekalkt heb? Tegen de knolvoet. Knolvoet, de gevreesde kolenziekte, kan niet tegen basische (niet zure) grond, en daar zorgt kalk voor. Ik heb dus ook alleen kalk gestrooid waar komend jaar de kolen komen te staan. Baat het niet, dan schaadt het niet.
Paprika's
En ten slotte is het inmiddels eind februari en kan er gezaaid worden. Alleen planten die een extra lang groei-seizoen nodig hebben natuurlijk, de rest kan nog wel even wachten. Ik heb even gekeken, en vorig jaar heb ik op 14 februari geschreven over paprika's zaaien (en daar stond al een foto van gekiemde zaadjes bij, dus ik denk dat ik 11 of 12 februari ofzo gezaaid heb). Een dikke week eerder dus, maar ik vind het wel prima. Vorig jaar had ik op een gegeven moment veel te veel (grote) planten in de vensterbank staan terwijl het nog te koud was om ze naar buiten te doen.
Ook heb ik vorig jaar via de 'deno-methode' gezaaid. Daarbij leg je zaadjes op een vochtige koffie filter, die doe je in een plastic zakje en zet je op een warme plek. Ik was er vorig jaar niet heel enthousiast over, omdat de super tere zaailingetjes op het juiste moment in een potje met potgrond gepriegeld moeten worden. Terwijl een zaadje dat gezaaid is in potgrond zich verder helemaal zelf redt: Niks op het goede moment oppotten en priegelen met tere worteltjes en zaadjes. Alleen zo nu en dan water geven.
Dus dat heb ik vandaag gedaan: Paprika's zaaien. In potjes met grond.
De tijd is weer gekomen dat er mini-kasjes met potjes in de vensterbank staan. Binnenkort staat het weer helemaal vol. |
Ik ga hetzelfde ras als vorig jaar zaaien (apple bell), ik zag dat ik vorig jaar 8 zaden gezaaid heb. Ik denk nu waarom niet wat meer? Dat zal deels zelfkennis geweest zijn: Als ik 10 planten heb ga ik er echt niet 5 op de compost gooien. Maar deels ook zuinigheid: Ik had maar 20 zaden, door er maar 8 te zaaien had ik nog over voor een tweede kans, voor als de deno-methode toch compleet mislukte. Én voor dit jaar. Maar nu heb ik dus nog 12 zaden + een stuk of 100 die ik uit een van de geoogste paprikaatjes geoogst heb. Die zijn mogelijk niet helemaal ras echt, maar aangezien ik waarschijnlijk de enige ben die paprika-planten op z'n balkon had én ik 8 verdiepingen boven het volkstuincomplex zit, vermoed ik dat ik wel veilig zit (een dappere bij die op 8 hoog komt kruis-bestuiven). En dus heb ik dit jaar welgeteld 18 zaadjes gezaaid, de helft van het originele zakje zaad, de andere helft van de zelf geoogste zaadjes, ben benieuwd of er verschil in zit.
PS: Mocht je je afvragen hoe je je fruitboom het best kan snoeien, op 18 maart is er een snoei-cursus op de volkstuin, ook voor niet leden. Voor 5€ mag je aansluiten, opgeven kan via: atatsma@hotmail.com. Ik heb me laten vertellen dat er in de pauze koffie en thee is (mogelijk zelfs koekjes).